Обірвана пісня

2015-04-17

/Files/images/den_miru/DSCF6112.jpg

Під такою назвою проходили заходи в Тальнівській санаторній школі. На сцені актової зали на вишитому рушнику – портрет Василя Симоненка: поруч виставка його книг, фотографій і – гроно калини, як символ пам’яті про стійкого і мужнього правдолюба.

Життя Симоненка було зовсім коротким, як спалах блискавки. Але водночас таким яскравим. Доля вділила йому надто мало – всього 28 років. І він спішив жити…

Я хочу бути несамовитим,

Я хочу в полум’ї згоріть,

Щоб не жаліти за прожитим,

Димком на світі не чадить.

На жаль, Василь Симоненко жив у таких суспільних умовах, коли слово правди переслідувалось, оскільки вельможна чиновницька братія дбала не про долю Вітчизни, народу, а про власну ситість і благополуччя.

У розповідь учителя вплітаються вірші – роздуми поета про складне дитинство – без батька.

На сторінці про особисте життя постає закоханий чоловік, люблячий батько, який для маленького сина Лесика писав і розповідав казки (Подорож у країну навпаки).

Складним був період поета у редакції «Черкаська правда», «Молодь Черкащини», коли читачі захоплено обговорювали його нариси, гострі рецензії, вірші, казки. Та представники тоталітарної влади побачили для себе небезпеку. Не раз Симоненка били морально і фізично. А він залишався патріотом. Це звучало у віршах «Не бував я за дальніми морями», «Задивляюсь у твої зіниці» у виконанні Яни і Руслани Вебер. Як не торкнутися ніжної, трепетної любові Василя до матері Ганни Федорівни та й до неньки – України, перелиті в пісню «Лебеді материнства». А тому цей витвір митця у виконанні Юлії Волянської заполонив зал.

Вдячною сторінкою зустрічі був виступ нашого гостя А.І. Поліщука. Скільки спогадів, вражень він передав дітям, адже добре пам’ятає приїзд Симоненка на Тальнівщину. Андрій Ілліч виділив і окремі поезії, чим пробудив цікавість і бажання прочитати, пізнати зрозуміти не лише в дітей, а й в дорослих. Україна не забула свого сина страдника.

У Черкасах вітри голосили,

Й Україна завмерла від болю,

Як не стало тебе, Василю,

Обірвалася пісня з струною.

/Files/images/den_miru/DSCF6119.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 246